Vi pratar ofta om öppenhet och transparens. Men hur ofta lever vi det, på riktigt? Den största utmaningen i ledarskap är inte att veta vad som är rätt – utan att våga stå kvar när sanningen skaver. Att vara ärlig, också när det kostar relationer, prestige eller bekvämlighet.
Brutal sanning
Det finns alltid ett pris för ärlighet. Men det finns ett ännu högre pris för tystnad. Om du låter bli att säga det som behöver sägas, tappar du både självrespekt och trovärdighet.
Varför är det svårt?
Vi är rädda för att såra, för att stöta oss med andra, eller för att framstå som obekväma. Men undvikandet är en björntjänst – mot dig själv, mot teamet och mot verksamheten.
Vad händer om du inte vågar?
Tystnad göder misstänksamhet, förlorade möjligheter och osunda kulturer. Det som inte sägs – växer i det fördolda. Det sanna modet är att tala klarspråk när det verkligen gäller.
Så tränar du din ärlighet
Stanna upp innan du duckar: Känn igen impulsen att backa.
Fråga dig själv: Vad förlorar jag – och vad vinner jag – på att säga sanningen?
Börja med ditt syfte: Förklara varför ärligheten är viktig för dig och för sammanhanget.
Var rak – men omtänksam: Det går att vara ärlig utan att vara hård.
Visa sårbarhet: “Jag tycker det här är svårt att säga, men jag tror det är viktigt.”
Ta ansvar för din del: Äg dina känslor och perspektiv.
Exempel från verkligheten
När Maja berättade för sin chef om ett misslyckat projekt – trots risken för kritik – växte respekten i teamet. Hennes ärlighet blev startskottet för att lära och gå vidare.
Reflektionsfråga till dig
När valde du senast tystnad framför ärlighet? Hur påverkade det dig – och din relation till andra?
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.